Cesar imagery

Een hond kiezen: welk hondenras past bij mij?

Er zijn honden in zoveel soorten, maten en karakters. Het kan niet anders dan dat er één bij zit die bij jou past.

Hieronder vind je meer over de diverse groepen hondenrassen.

Herdershonden en Veedrijvers

Herdershonden hoeven we niet voor te stellen. Deze honden zijn al sinds mensenheugenis een geweldige hulp voor herders en eigenlijk iedereen die met vee werkt. Het zijn namelijk harde werkers en doen, net als werkhonden, niets liever dan hun baasje helpen.

Maar omdat ze gefokt zijn om over de velden te dwalen, zullen ze geen zin hebben om de hele dag aan je voeten te liggen.

Dus neem deze hond alleen als je bereid bent hem genoeg beweging en mentale stimulans te geven – en veel, heel veel aandacht!

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwisterse Sennenhonden

Pinschers en Schnauzers komen al honderden jaren voor in Duitsland. Ze werden speciaal gebruikt voor het verdelgen van ratten en muizen, maar waren ook heel geschikt als waakhond. Nu zijn het gemakkelijke, vriendelijke huisdieren.

Molossers zijn vaak indrukwekkende honden die afstammen van de honden die met de Romeinen meevochten in de vele veldslagen, de Tibetaanse Dog en andere Aziatische oerrassen. Buldoggen, Boxers, Duitse doggen en Mastiff's zijn bekende Molossers. Zwitserse Sennenhonden stammen ook af van de Tibetaanse dog. Deze mooie dieren zijn eeuwenlang alleen, in van de buitenwereld afgesloten dalen, in Zwitserland als veedrijvers gebruikt en ondanks hun enorme populariteit pas kort bekend. Vooral om hun voorbeeldige rol in het gezin is de Sennenhond erg geliefd.

Terriërs

Honden die tot de terriërrassen behoren, zijn echt geweldige gravers! Ze danken hun naam dan ook aan het Latijnse woord 'Terre', dat aarde betekent. Dat komt omdat Terriërs oorspronkelijk gefokt werden om in de grond te wroeten en otters, wezels, dassen, vossen en ratten te vangen.

Maar ze zijn ook ongelooflijk vasthoudend en zullen er zelden voor terugschrikken om de confrontatie aan te gaan, ook al zijn ze meestal vrij klein. Dus als je denkt dat deze 'stoere hond' wel iets voor jou is en je bent niet bezorgd om je nette bloemperkjes - ga dan voor een echte Terriër!

Dashonden

Deze kortpotige jachthondjes werden vroeger vooral gebruikt om in dassen- en vossenholen te kruipen. Ze zijn moedig, slim en energiek. Ondanks zijn korte pootjes is een Teckel een stevige wandelaar. Als eigenaar van een Teckel zul je stevig in je schoenen moeten staan, want dit vrolijke, schrandere dier heeft een consequente opvoeding nodig.

Spitsen en Oertypes

Spitsen en Oertypes zijn honden die nog dicht bij de wolf staan. Vooral de honden die uit het noorden (Scandinavië, Alaska, Siberië) komen, hebben een grote gelijkenis met hun vroege voorvader. Deze honden werden op allerlei manieren ingezet: zo werden ze gebruikt voor de jacht, als waakhond, als lastdier of soms zelfs als vleesreserve.

Zonder Oerhonden als de Husky zou de mens nooit de Noordpool bereikt hebben. Noordse honden, Huskies, Keeshonden, maar ook sommige rassen als de Mexicaanse Naakthonden behoren tot de familie van de Spitsen en Oerhonden.

Lopende honden, Zweethonden en verwante rassen

Lopende honden zijn er in alle soorten en maten. Maar liefst 70 rassen horen tot deze groep die meestal 'Brakken' worden genoemd. Je hebt ze in alle soorten en maten, kleuren en variaties. Van Beagles tot Bloedhonden en van Bassets tot Dalmatiërs. Deze honden hebben een bijzonder goed ontwikkelde neus en werden tot voor kort vooral gefokt voor de jacht.

Lopende honden hebben nog heel sterk hun jachtinstinct in zich en daarom blaffen ze snel en hebben ze veel ruimte en beweging nodig.

Staande honden

De Staande hond speurt het wild op en wijst het de jager aan door er roerloos voor te blijven staan. In feite is het een heel onnatuurlijke handeling, want de meeste honden zouden het wild opjagen en willen vangen. Het laat zien hoe gehoorzaam Staande honden kunnen zijn. Daarom zijn ze tegenwoordig ook erg geliefd als begeleidingshond en zie je ze veel bij zoek- en apporteerwedstrijden. Met genoeg beweging tonen ze zich ideale gezinshonden.

Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Retrievers, Spaniëls en Waterhonden zijn, zoals de naam al verraad, gek op water. Zien ze een plas of vijver, dan zullen ze zich maar moeilijk kunnen inhouden. Apporteren zit deze honden in het bloed en met een beetje training zul je zien dat ze hier echt meesters in kunnen worden. Daarnaast worden grotere rassen als de Labrador en Golden Retriever veel ingezet als hulp- of begeleidingshond. Wat verder bijzonder is aan deze kindvriendelijke rassen, is dat ze een zogenaamde 'zachte bek' hebben. Dat betekent dat ze het wild of gevogelte dat ze hebben gevangen, niet doorbijten.

Gezelschapshonden

Als je denkt dat Gezelschapshonden lief, schattig en verlegen zijn... dan zit je er dus goed naast! Hun afmeting kan misleidend zijn en een verkeerde indruk van hun karakter geven. Deze stuiterende energiebundeltjes zijn gewoonlijk verre van verlegen en hebben er helemaal geen moeite mee om te laten weten wat ze willen.

Dat komt waarschijnlijk omdat veel van deze honden van Terriërs afstammen. Bovendien worden ze als schoothondjes en koninklijke kameraadjes soms zo verwend dat ze de uitdrukking 'wat een hondenleven' eigenhandig een totaal nieuwe betekenis hebben gegeven!

Maar aan de andere kant zijn Gezelschapshonden ook enorm trouwe en lieve huisdieren. En zijn ze perfect voor mensen die in een kleine flat wonen of hun huisdieren niet veel beweging kunnen geven.

Windhonden

Van deze gracieuze honden wordt gezegd dat ze tot de oudste rassen van de wereld behoren. Ze zijn rank, maar taai en razendsnel. Aan hun bouw kun je al zien dat ze veel beweging nodig hebben. In tegenstelling tot andere jachthonden, jagen Windhonden op het zicht en niet op de 'neus'. En als ze eenmaal een 'prooi' op hun netvlies hebben, houdt niets ze meer tegen. Deze topsporters moeten dagelijks veel bewegen. Met bijvoorbeeld een flinke wandeling, meelopen naast de fiets en heel veel spelen, doe je ze veel plezier!

Overige rassen

Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Er zijn rassen die niet zo gemakkelijk in te delen zijn in één van bovenstaande categorieën. En er zijn ook veel leuke vuilnisbakkenrassen en kruisingen, zoals Labradoodles en Boomers.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy