Cesar imagery

Afghaanse Windhond

In het land waar het ras zijn naam aan ontleent, wordt de Afghaanse Windhond, wel niet officieel, als de ‘nationale’ hond beschouwd. Afghanen geloven ook dat de hond die staat afgebeeld op de grotwanden in de noordelijke provincie Balkh een Afghaanse Windhond is en dat is de reden dat de Afghaan ook wel de Balkh Windhond wordt genoemd. De Afghaanse Windhond is een zichtjager, geen op reuk jagende hond. Hij heeft uitzonderlijk scherpe ogen en is zeer snel, beide zeer nuttige eigenschappen voor het jagen op een prooi.

Zijn dikke, lange vacht beschermt hem tegen de extreme kou in de hooggelegen besneeuwde streken en tegen de genadeloze zon in de woestijn. Met zijn enorme poten met dikke kussentjes en krachtige achterpoten kon de Afghaanse Windhond even gemakkelijk over het hete zand van de woestijn lopen als klimmen over de rotsachtige heuveltoppen in bergachtige gebieden.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

De Afghaanse Windhond wordt vaak wel 13 jaar, maar kan met de juiste verzorging en voeding ook wel 15 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Een vrouwtje in goede conditie is 60 – 64 cm en een mannetje 70 – 74 cm. In goede conditie weegt het vrouwtje tot 25 kg en het mannetje 30 kg.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Het ras heeft een goed, maar gereserveerd karakter. Deze honden zijn loyaal en zeer gemakkelijk in de omgang als ze eenmaal volwassen zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze als puppy’s niet hun ‘momenten’ hebben. Over het geheel genomen is dit echter een ras dat heel goed met kinderen kan omgaan. Of hij nu als puppy of als volwassen hond bij een gezin komt, hij zal zich gemakkelijk aanpassen aan de gang van zaken in het huishouden. Laat een Afghaanse windhond nooit los lopen want als ze eenmaal een doelwit in het vizier hebben, doen de oren niet meer mee!

Overweg kunnen met andere huisdieren

Zo goed als ze zich ook kunnen aanpassen, Afghanen moeten wel echt samen opgroeien met de dieren waar ze mee om moeten gaan. Vergeet niet dat ze als zichtjagers werden gefokt en hun gedrag zal door hun instinct bepaald worden als ze met vreemde dieren die ze niet begrijpen in aanraking komen. Dat gezegd hebbende, zal een Afghaan zich, als hij eenmaal aan de situatie gewend is, makkelijk aanpassen.

Verzorging

Een goed omheind terrein is een absolute must voor dit ras, hun scherpe ogen zullen ze anders vaak in de problemen brengen. Hun vacht heeft regelmatig verzorging en een bad nodig en veel beweging. Ze hebben de juiste voeding nodig als ze in de groei zijn en er moet altijd vers schoon water voor ze staan.

De ideale eigenaar

Iedereen die er niet voor terugschrikt dat de hond veel beweging en zijn vacht veel verzorging nodig heeft, is goed af met dit ras.

Als je besloten hebt dat de Afghaanse Windhond de hond is voor je en je je er bewust van bent dat dit een dier is waar je altijd goed op moet letten
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy