Cesar imagery

Airedale Terriër

De Airedale Terriër is de grootste terriërsoort. Hij werd gefokt in het dal van de Aire, in Yorkshire, Engeland, van 1810 tot ongeveer 1875. De otterhond werd gekruist met de nu uitgestorven oud-Engelse zwartbruine terriër. Hier kwam een intelligente allround werkhond uit voort die zowel kon jagen met de mijnwerkers in die tijd maar die ook als waakhond diende voor de vrouwen en kinderen als de mannen ondergronds waren

Kenmerken

gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van een Airedale is 14 jaar en met goede verzorging en voeding kan hij wel 16 worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

De ideale hoogte voor een Airedale vrouwtje is 55 - 58 cm en het ideale gewicht is 20 - 23 kg en het mannetje is normaal 58 -61 cm en kan wel 28 kg wegen.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Het is een allround hond, temperamentvol, zeer intelligent, met de instinctieve behoefte om zijn gezin te beschermen tegen onraad. Airedales werden in de eerste wereldoorlog gebruikt om boodschappen door de vijandelijke linies te brengen en dienden ook als politiehonden en waakhonden. In andere delen van de wereld worden ze gebruikt als jachthond en als reddingshond. De Airedale wordt vooral gebruikt als gezelschapsdier en gezinshond.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Een Airedale puppy kan prima overweg met andere huisdieren als katten, konijnen en dergelijke. Met huisdieren buiten het eigen huishouden kan hij niet zo goed overweg. Bij het houden van twee dieren is het beter geen twee dieren van hetzelfde geslacht te nemen om problemen met wie van de twee de baas is als ze eenmaal volwassen zijn te voorkomen.

Verzorging

Airedale Terriërs hebben een harde, draadharige en stugge bovenvacht en een kortere zachte ondervacht, waardoor ze het niet koud krijgen als ze nat worden. Door het harde haar gaan er ook geen zaden of klitten in zijn vacht zitten. Eenmaal per week goed borstelen en kammen is genoeg om de vacht in goede conditie te houden. Gebruik een harde borstel of een draadborstel en metalen wijdgetande kam.

Honden worden meestal twee of drie keer per jaar getrimd. De Airedale verliest niet constant haar, maar moet na de winter grondig geborsteld worden om het dikke dode haar te verwijderen.

Zorg dat je hond geen vlooien krijgt en controleer hem regelmatig op teken als die in je omgeving voorkomen. De Airedale is een actieve en energieke hond en heeft regelmatige beweging en spel nodig en moet ook getraind worden. Hij voelt zich even thuis in een tuin in een buitenwijk als op een groter stuk grond.

Als de hond zich verveelt kan hij je tuin gaan omgraven of de was van de lijn trekken en een losliggende tuinslang is leuk speelgoed voor een jonge hond.

Doordat er sinds 1890 ook Airedale Terriërs in Australië voorkomen is het ras heel bekend geraakt. Als je denkt dat dit de juiste hond is voor je, vraag je dan wel af: a) Heb ik een veilig hek? b) Wil ik en kan ik er de tijd en de moeite in steken om de hond de benodigde beweging te geven en hem te trainen? c) Kan ik en wil ik de hond altijd het gezelschap bieden dat hij zijn hele leven nodig heeft?

De ideale eigenaar

Het is een gezinshond bij uitstek, heel lief voor kinderen, staat altijd klaar om met ze mee te spelen. Is van nature niet agressief en beschermt zijn gezin
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy