Cesar imagery

Akita

De exacte oorsprong van de Akita is nog steeds niet bekend. Via skeletresten en radiometrische datering heeft men hem weten te traceren tot 5000 v.Chr., hoewel de specifieke geschiedenis van het ras pas sinds de laats 350 jaar wordt opgetekend. De Akita was ook bekend als de Odate hond – genoemd naar de ruige bergstreek Odate in de prefectuur Akita, op het eiland Honshu in Japan.

Aangezien de visserij altijd een belangrijke Japanse bedrijfstak is geweest, werd de Akita met zijn poten met zwemvliezen en dikke waterafstotende vacht al gauw het hulpje van de vissers. Akita’s werden vervolgens ook gebruikt als veehond, blindengeleidehond, sledehond en politiehond. Ook werd gebruik gemaakt van deze honden als ‘babysitters’ voor de kinderen als de moeders op de rijstvelden werkten. In Australië doken ze voor het eerst op in 1982.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze trotse honden worden vaak maar een jaar of 8, maar goed behandeld en met de juiste voeding kunnen ze wel tien jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Dit is ook weer een vrij grote hond waarvan de mannetjes zo’n 75 cm worden en wel 50 kg kunnen wegen en de vrouwtjes 64 cm en 36 kg.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Akita is de verpersoonlijking van het raadselachtige Oosterse karakter. Een waardige, trotse en moedige hond met een onverschrokken maar toch gelijkmatig karakter, die de controle niet verliest in ongebruikelijke of plotseling stressvolle situaties. Zelfs bij een pup valt een zekere waardigheid al te herkennen. Het is een altijd geduldige speelkameraad voor kinderen en er valt niet met hem te spotten als het gaat om de bescherming van gezin en huis. En vooral in de handen van een geschikte eigenaar zal het een plezierige hond zijn.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Neigt ertoe andere honden te overheersen.

Verzorging

De Akita verhaart twee en soms drie maal per jaar en dat is bepaald iets om rekening mee te houden als je een hond zoekt die je ook binnenshuis met een gezin wilt houden. De hond heeft extreem veel beweging en gehoorzaamheidstraining nodig – dit is een ras dat van jongs af moet leren wie de ‘leider van de roedel’ is. Als de Akita verhaart, valt zijn vacht letterlijk uit. Het is dan bijna ondoenlijk hem binnen te hebben, dus heeft hij een buitenhok nodig waar hij droog en warm kan slapen.

De ideale eigenaar

Wie de uitdaging accepteert en snapt hoe je dit ras tot zijn recht kunt laten komen heeft er een trouw en lief dier aan.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy