Cesar imagery

Australische Stumpy Tail Cattle Hond

Het Stumpy Tail Cattle Dog ras kwam aan het begin van de dertiger jaren van de 19de eeuw op omdat er behoefte was aan een hond die vee kon hoeden en drijven in de harde omstandigheden van Australië. Het ras dat we vandaag zien is het resultaat van vele jaren zorgvuldig nadenken en selectief fokken door toegewijde mensen. Drie hondenrassen hebben bijgedragen aan de ‘Stumpy’. Eerst werd de Dingo gekruist met een Engels ras, de Smithfield (van deze honden was de staart van nature al gecoupeerd), en dat zijn de genen die we vandaag nog terugzien in de Stumpy. Het product van deze paringen werd gekruist met de gladharige blue merle Collie (tegenwoordig mestal Duitse Collie genoemd) en zo werd er een ras geboren waarvan veelui zweren dat het de beste werkhond ter wereld is.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Stumpy Tail Cattle Dogs kunnen 15 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

43 - 51cm & 18 - 22 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Stumpy is een trouw, moedig en toegewijd dier dat de natuurlijke aanleg heeft om vee te drijven en te hoeden. Hij vertrouwt vreemden niet en zal zijn gezin en hun bezittingen met zijn leven beschermen. Het is geen agressieve hond, maar hij onttrekt zich niet aan een gevecht als hij geprovoceerd wordt.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Stumpy kan met andere dieren overweg in een huishouden als hij er maar langzaam en ontspannen aan heeft kunnen wennen. De beste manier om dit te doen is door de dieren elkaar een paar weken te laten zien en ruiken door een draadhek, totdat ze beseffen dat ze geen bedreiging vormen voor elkaar.

Verzorging

Ook al is de Stumpy een werkhond, hij doet het ook goed in een woonwijk, als hij maar voldoende beweging krijgt. Gehoorzaamheidstraining is noodzakelijk want zijn intelligentie moet ingetoomd worden, zodat hij niet zelf op allerlei spannende ideeën komt – zoals tunnels graven, de was van de lijn trekken, de bomen snoeien en over hekken springen!

De Stumpy blaft soms hard, dus vanaf het begin moet hem geleerd worden dat dat niet mag, tenzij er echt een reden is om te blaffen. En hoewel hij gewoonlijk niet over hekken springt, komt hij een aardig eind als hij wil, dus daar moet je rekening mee houden als je niet thuis bent.

De ideale eigenaar

De ideale eigenaar voor de Stumpy moet iemand zijn die een actieve hond zoekt. Deze honden zijn dol op kinderen, maar je moet ze niet met hen alleen laten. Oudere mensen kunnen hun handen aan hem vol hebben.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy