Cesar imagery

Basenji

De Basenji, de niet blaffende hond uit Afrika, bestond al in de tijd van de farao’s en het ras is zelfs ouder dan de pyramides. Pas in 1895 werd de hond door de westerse beschaving opgemerkt in de gebieden van de Kongo waar hij door verscheidenen stammen werd gebruikt als jachthond. Ook op de dag van vandaag vormen deze honden een kostbaar bezit, want zonder hen ben je geen goede jager.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Basenji’s worden vaak wel 14 jaar oud, maar met de juiste verzorging en voeding worden ze meestal 16 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

Het ideale gewicht voor deze hond is 9,5 kg bij een schofthoogte van 40 cm voor een vrouwtje en ongeveer 12 kg en 43 cm voor een mannetje.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Basenji is elegant, sierlijk en uiterst beweeglijk. Verder is hij overdreven schoon, makkelijk zindelijk te krijgen en heeft totaal geen last van ‘hondse’ geurtjes. Het feit dat dit ras niet blaft betekent niet dat de Basenji geen geluid kan voortbrengen. Hij heeft zelfs een uitgebreid repertoire aan geluiden, die hij vooral produceert als hij blij is of op heterdaad wordt betrapt bij iets ondeugends. Meestal klinkt er een mengeling van gegnuif en gejodel.

Als waakhond komt de Basenji positiever over dan een gewoon blaffend huisdier – zijn nekharen gaan overeind staan en er klinkt een verontrustend gegrom bij dreigend gevaar. Men zegt zelfs dat hij de speellust van een Bullmastiff heeft maar de zachtaardigheid van een Labrador. Het ras kan ongehoorzaam zijn als het niet behoorlijk getraind wordt. Hij is wel te intelligent om gedwongen te worden, dus probeer niet zijn wil te breken. Je moet strikt maar rechtvaardig voor hem zijn. Maar iedere hondenliefhebber met het geduld en de verdraagzaamheid om de Basenji echt te begrijpen word beloond met een aanhankelijke, lieve gezinshond die het geweldig doet als hij maar aandacht krijgt.

Basenji’s staan erom bekend dat ze echte tranen kunnen huilen, in bomen kunnen klimmen, je net als beren kunnen omarmen, vogels achterna kunnen zitten en zelfs zichzelf als katten kunnen schoonmaken. Basenji’s hebben een onafhankelijke natuur en daarom kan het soms moeilijk zijn met ze te leven.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Onafhankelijk, maar leven zonder problemen samen met andere huisdieren waarmee ze opgroeien.

Verzorging

Deze honden zijn jagers van nature, ze zijn in staat zicht, reuk en geluid optimaal te gebruiken. Deze sterk ontwikkelde jagersinstincten kunnen de Basenji echter ook de das omdoen. Als een hond bijvoorbeeld bezig is een spoor te vervolgen en er komt toevallig een auto op zijn pad, dan zal hij deze niet zien – daardoor zijn al vele Basenji’s gestorven. Een goed hek is dus belangrijk.

De ideale eigenaar

Dit ras is geschikt voor mensen die aan de specifieke behoefte van dit hoog individualistische ras kunnen voldoen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy