Cesar imagery

Basset Hound

Het woord Basset is Frans en betekent ‘laag-gezet”, waarmee bedoeld wordt dat het ras laag op de poten staat. Hij wordt voor het eerst officieel genoemd in 1585 wanneer hij wordt gebruikt als speurhond. Komt oorspronkelijk voor in de Artois en in Vlaanderen.

De Franse Basset werd voor het eerst ontdekt in Groot-Brittannië, na de invasie van de Noormannen in 1066. Tegen 1900 stelde men meutes met bassets samen en was het ras populair bij hondenshows. Tegenwoordig vind je de Basset zelfs in Australië.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Bassethonden worden meestal 10 jaar, maar kunnen 12 jaar worden met veel liefde en aandacht en als ze het juiste eten krijgen voorgezet.

Gemiddelde grootte en gewicht

In goede conditie wegen mannetjes van dit ras gemiddeld 30 kg en vrouwtjes gemiddeld 25 kg. Schoft hoogte varieert van 33 tot 38 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Het is maar goed dat zo’n grote, stevige jachthond zo’n rustige aard heeft. Meestal zijn ze extravert, maar wel zachtaardig en lief. Zoals zoveel rassen heeft ook de Basset 18 maanden tot drie jaar nodig om geheel volwassen te worden. Gedurende deze periode zijn ze vol energie en heel ondeugend. Maar met strikte en consequente discipline kun je deze hond goed opvoeden tot een zeer geliefde gezinshond.

Er is niets erger dan een verwende, onopgevoede en niet in de hand te houden Basset. Deze honden hebben echt de eerste jaren een strikte en consequente opvoeding nodig om ze aanvaardbare manieren bij te brengen. Laat je basset niet het stuur overnemen!

Overweg kunnen met andere huisdieren

Uitstekend.

Verzorging

Bassethonden zijn enthousiaste eters en hebben goed uitgebalanceerde en kwalitatief goede voeding nodig. Ze zijn graag binnen, maar doen het ook als buitenhond goed als ze maar een knusse, tochtvrije kennel hebben en een veilige tuin waar ze kunnen ravotten. Er moet wel een goed hek zijn en geen poort die per ongeluk wel eens open blijft staan. Bassets (het zijn immers speurhonden) hebben geen idee van de weg – de neus gaat aan de grond en dan gaan ze er vrolijk vandoor.

Vergeleken met vele andere rassen hebben Bassethonden relatief weinig verzorging van de vacht nodig, al vinden ze het wel fijn om verzorgd te worden.

De ideale eigenaar

Mensen met de juiste faciliteiten en de nodige discipline om zoveel mogelijk plezier van deze kleurige viervoeter te kunnen hebben.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy