Cesar imagery

Bearded Collie

De Bearded Collie is honderden jaren geleden getraind om specifieke taken ten dienste van de mens uit te voeren en werd oorspronkelijk door boeren gefokt om te werken op de ruige berghellingen van de Schotse Hooglanden. Omdat het er alleen om ging dat het een goede werkhond was, is hun geschiedenis niet heel precies opgetekend. Het is mogelijk dat de eerste Bearded Collie teruggaat tot de Poolse Laagland schapenhond, alhoewel dit verband niet gedocumenteerd is.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Een Bearded Collie wordt normaal gesproken 15 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

51 – 56 cm & 22 – 28 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Bearded Collies zijn tevreden, levendige, energieke en aanhankelijke familiehonden. Een Beardie vindt je thuis vaak opgerold op de bank of ‘meehelpend’ in de keuken. Deze honden zijn er graag bij als er actie is en passen zich gemakkelijk aan bijna iedere situatie aan. Beardies houden van gezelschap en houden er niet van om buitengesloten en genegeerd te worden. Het is een zeer aanhankelijk ras en is gesteld op veel aandacht. Het zijn heel gevoelige honden en ze regeren niet goed op hardhandig of bars optreden. Over het algemeen moet je van een Bearded Collie als waakhond niet teveel verwachten. Ze blaffen misschien als de deurbel gaat, maar verwelkomen een dief waarschijnlijk als hun beste vriend.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Uitstekend.

Verzorging

Zijn prachtige vacht vraagt wel wat onderhoud. Vergeleken met een kortharige hond moet een Beardie consequent en zeer regelmatig geborsteld en gekamd worden, maar anders dan bij andere langharige rassen het geval is, is een wekelijkse grondige borstel- en kambeurt voldoende om de vacht van een volwassen Beardie in prima conditie te houden. Houd je hond vrij van vlooien, borstel hem regelmatig, houd hem tevreden en in goede gezondheid en je Beardie zal het goed doen. De Bearded Collie is waarschijnlijk niet de juiste hond voor je als hij geen deel van je gezin uit mag maken.

De ideale eigenaar

Veel honden vertonen een combinatie van schoonheid en intelligentie en dit ras is er beroemd om. Door zijn gehoorzaamheid en alertheid doet hij het uitstekend bij wedstrijden. Dit is een plezierige optie voor hondenbezitters die niet met hun dieren aan shows willen meedoen, maar wel op een andere manier actief met ze willen zijn.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy