Cesar imagery

Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen stamt uit twee streken in Midden-Italië: de Abruzzen, waar de hond Postore Abruzzese heet en de Maremmen, waar de hond Pastore Maremmano heet. De twee rassen zijn bijna indentiek aan de hond die we kennen als de Berghond van de Maremmen.

De voornaamste functie van de hond was het bewaken van kuddes tegen wolven en beren en tegenwoordig tegen dieven en wilde honden. De hond moest eigen initiatief gebruiken bij het nemen van beslissingen en die grote zelfstandigheid hebben deze honden tegenwoordig nog. In Australië, waar de Berghond van de Maremmen wordt gebruikt als hoeder van de veestapel, hebben boeren daardoor 35 procent minder verlies van vee door toedoen van vossen, wilde honden en roofvogels.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

De Berghond van de Maremmen wordt ongeveer 12 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht

60 – 73 cm & 30 – 40 kg

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Berghond van de Maremmen is typisch een waakhond voor het vee met zijn natuurlijke beschermende instinct. Het zijn vriendelijke dieren die trouw zijn aan het eigen gezin maar die van vreemden niet zo veel moeten hebben. Ze houden van de kinderen in het eigen gezin, maar moeten in de gaten gehouden worden als er kinderen op bezoek komen. Ze gebruiken hun grootte en blaf als afweermiddel en zijn verder meestal niet agressief.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Berghond van de Maremmen kan met alle dieren goed overweg, of dat nu de kat van thuis is of duur vee. Als hij als waakhond gebruikt moet worden, moet hij als pup voorbereid worden op het vee dat hij onder zijn hoede zal krijgen, zodat hij daar een sterke band mee kan ontwikkelen. In het begin kun je daar het beste jonge dieren voor nemen en goed opletten, zodat de pup niets overkomt zolang hij zichzelf nog niet kan beschermen. Het is niet verstandig een Maremma alleen thuis te laten met niets te doen.

Verzorging

De Maremma heeft een dubbele vacht die weersbestendig en waterafstotend is, en buiten leven is dus geen probleem voor hem. De lange witte vacht verhaart twee maal per jaar en dan moet er flink geborsteld worden. Goed controleren achter de oren en aan de onderkant van de achterpoten. Buiten die tijd blijft de vacht opmerkelijk schoon en vrij van klitten.

Als de hond niet buiten woont, moet er dagelijks met hem gewandeld worden. Maremma’s zijn heel intelligente honden en ze hebben een doel in het leven nodig, anders raken ze verveeld en gaan ze dingen kapot maken. Deze honden houden van water en vinden het heerlijk om eens lekker door een plas te rollen.

Maremma’s houden er niet van dat je aan hun poten komt, maar hun nagels moeten toch kort gehouden worden. Ze zijn ook niet erg gesteld op mensen die ze niet kennen, dus verwacht geen enthousisast welkom van ze voor je bezoekers.

De ideale eigenaar

Dit ras is voor mensen die wat anders dan anders willen. De Maremma is heel zelfstandig maar wel heel toegewijd aan het eigen gezin. Ze doen geen afstand van het leiderschap over de meute, maar aanvaarden je meestal als gelijke. Ze hebben altijd een vriendelijke uitdrukking op hun snuit en zijn goede gezelschaps- en werkhonden.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy