Cesar imagery

Berner Sennenhond

De voorouders van de Berner Sennehond kwamen meer dan 200 jaar geleden met de Romeinse soldaten mee naar Zwitserland en hoewel ze nog wel op de boerderijen in midden Zwitserland te vinden zijn, was het ras tegen het einde van de vorige eeuw zo gedegenereerd dat het niet meer herkenbaar was.

De Berner Sennenhond werd voornamelijk gebruikt als drijfhond op de boerenerven in het kanton Bern. Er waren nog genoeg honden van het goede type over voor een rehabilitatieprogramma door liefhebbers en in 1907 werd de eerste club voor het ras gevormd. Het ras is geliefd bij vele Zwitsers als huisdier en gezelschap.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze prachtige honden kunnen 12 jaar worden, maar worden meestal 14 als ze de juiste voeding krijgen.

Gemiddelde grootte en gewicht

Een mannetje in goede conditie weegt 50 kg en is 70 cm en het vrouwtje weegt meestal 34 - 40 kg en is 60 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Dit is een voor vele doeleinden geschikte boerderijhond, die als trekhond gebruikt kan worden (al is dit inmiddels verboden in Nederland) en tevens als lief huisdier gehouden kan worden. De Berner Sennenhond is evenwichtig en vredelievend met een gehoorzaam temperament, groot weerstandsvermogen en een goed karakter. Hij is trouw, vriendelijk met bekenden, maar toch waakzaam en moedig, al staat hij bekend als rustige waker die niet snel zal blaffen.

Hij is pas op de leeftijd van twee jaar volledig volwassen.

Het sterke aangeboren veedrijversinstinct van de Berner Sennenhond kan snel tot een gevaarlijke jaaggewoonte worden als hij niet wordt ingeperkt. Omdat ze de neiging hebben op ieder beweging voorwerp af te gaan - dat kan ook het verkeer zijn – moet je je hond leren begrijpen dat hij het verkeer niet mag ‘regelen’.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Het is heel belangrijk dat de Berner Sennenhond deel uitmaakt van het gezin om een tevreden hond van hem te maken. Hij zal ook heel goed met andere huisdieren overweg kunnen als hij er maar mee opgroeit.

Verzorging

En extreme geharde hond, sterk, stevig en alert. De Berner Sennenhond is gitzwart met een vol roodachtig bruin op de poten, wangen, plekken boven beide ogen en aan beide zijden van de witte borst. De vacht is halflang en zijdeachtig met lichte glofjes en dient dagelijks geborsteld en gekamt te worden. Hij houdt van beweging en ruimte.

De ideale eigenaar

Omdat deze honden zo snel kunnen groeien en bijzonder actief zijn, zijn ze meestal iets te veel van het goede voor heel jonge kinderen en ouderen. Door hun hoedersinstinct kunnen ze voor kinderen ook lastig zijn.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy