Cesar imagery

Border Collie

De Border Collie komt van oorsprong uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze slimme werkhonden worden vaak 14 jaar met goede verzorging en de juiste voeding kan de Border Collie 17 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Het Border Collie mannetje weegt normaal zo’n 20 kg en kan 50-56 cm hoog worden, een gezond vrouwtje kan 19 kg wegen en 46-52 cm worden.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Border Collie is uiterst intelligent, heeft de instinctieve neiging tot werken en reageert heel goed op training. Het is een leergierige, alerte, loyale en gevoelige metgezel. Het zijn ook liefdevolle familiehonden en bovendien bijzonder gehoorzaam, heel alert, goede speurhonden waardoor het geweldige schapenhoeders zijn. Het zijn honden die op mensen gesteld zijn dus ze hebben de interactie met de mensen om zich heen ook echt nodig.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Een Border Collie zal het plezierig vinden om gezelschap van een andere hond te hebben (liefst van het andere geslacht). Omdat dit ras een veedrijversinstinct heeft, zullen kleine huisdieren die de neiging hebben om weg te lopen voortdurend merken dat je Border Collie ze terugdrijft naar de plek die hij voor ze bepaald heeft. Als je op het platteland woont, kun je maar beter zorgen dat je hond ‘s nachts niet op pad kan gaan, want dan zit hij graag achter het vee van de boeren aan.

Verzorging

Border Collies hebben een dubbele vacht met kort dik onderhaar en middellang bovenhaar van gemiddelde dikte. De verzorging is gemakkelijk als hij maar regelmatig geborsteld wordt. Wekelijks kammen en borstelen is nodig om dood haar te verwijderen en vervilten te voorkomen.

Als je niet regelmatig met je Border Collie wilt lopen, dan is dit geen geschikte hond voor je. ’s Avonds en ’s morgens lopen is een must om deze hond tevreden en in goede conditie te houden.

Het sterke veedrijversinstinct van de Border Collie kan snel op gevaarlijk najagen van dieren uitdraaien als hij niet in toom gehouden wordt. Omdat ze alles wat vrij beweegt graag binnen willen brengen, ook eventueel verkeer – moet je je hond leren dat hij geen ‘verkeer mag drijven’.

De ideale eigenaar

Omdat Border Collies zo snel groeien en extreem actief zijn, zijn ze ook meestal een beetje teveel van het goede voor heel jonge kinderen en oudere mensen. Ook hun veedrijversinstinct is lasting bij jonge kinderen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy