Cesar imagery

Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres of ‘Vlaamse veedrijvershond’ stamt uit het laagland van wat tegenwoordig België en Nederland is. De exacte oorsprong van het ras kan bijna niet bepaald worden, maar waarschijnlijk stamt hij af van de meest geharde boerderijhonden en honden die op het platteland gehouden werden. Door steeds modernere landbouwwerktuigen is er geen behoefte meer aan de Bouvier als werkhond en tegenwoordig dient hij vooral als waakhond op boerderijen en bij huishoudens. In sommige landen wordt hij ook door de politie en het leger ingezet.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Dit ras wordt meestal 12 jaar maar kan met de juiste verzorging en voeding 14 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Een gezond vrouwtje kan 27 kg wegen en is 59 cm en het mannetje weegt meestal 35 kg en is 68 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Bouvier des Flandres houdt het midden tussen een clown van nature die met bijna iedereen vriendjes is en een terughoudende, op één persoon gerichte hond. Hoe hun karakter zich ontwikkelt hangt sterk af van de hoeveelheid liefde en verzorging die hij krijgt. In het ideale geval is het een rustige maar alerte metgezel die zich vaak sterk aan zijn gezin hecht.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Bouvier des Flandres is dominant van aard en houdt ervan de baas in huis te zijn. Bouvier puppy’s wennen wel aan oudere honden of katten in huis, maar oudere Bouviers integreren niet zo makkelijk in een huis waar al andere huisdieren aanwezig zijn. Een nieuwe hond introduceren als je Bouvier er al een tijdje de scepter zwaait kan conflicten geven, maar met goede gehoorzaamheidstraining kan dit gedrag wel in de hand gehouden worden.

Verzorging

De Bouvier des Flandres is een ras met een dubbele vacht. De buitenste vacht is van ruw en hard haar en het haar van de ondervacht is fijn en dicht ingeplant. De ruige vacht van de Bouvier vraagt veel onderhoud. De ondervacht mag niet teveel los haar vasthouden. Een half uur per week kammen om klitten te voorkomen.

De ideale eigenaar

De Bouvier des Flandres is een uitstekende gezelschapshond als de eigenaren maar accepteren dat het een hond is met een onafhankelijke natuur. Door zijn grootte is dit ras ideaal voor mensen die hem goed in de hand weten te houden en veel met hem naar buiten kunnen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy