Cesar imagery

Bretonse Spaniël

De Bretonse Spaniël (of officieel: Epagneul Breton) is de nationale hond van Frankrijk. (Epagneul is een frans woord voor honden die het wild waar ze op jagen opdrijven, Breton betekent: afkomstig uit Bretagne).

Deze hond stamt uit Bretagne, een streek in Frankrijk, een ruw schiereiland of stuk land met aan de ene kant het Kanaal en de Atlantische Oceaan aan de andere kant. Voordat er wapens waren werden deze honden gebruikt als ‘aanwijshonden’ (point en set); er werd dan een net over hen en het wild waarop werd gejaagd gegooid.

Rond 1850 brachten Engelse sporters hun sportgeweren en hun goed getrainde pointers en setters mee naar Bretagne, die ze fokten met de lokale honden. Deze werden later weer gekruist met de Braque, of de Brak in het Nederlands, (een Franse pointer).

Op een bepaald moment werd er een staartloze hond geboren. Dit kenmerk werd gezien als een onderscheidend kenmerk in de vroegste ontwikkeling van het ras en zelfs tegenwoordig worden er nog wel Bretonse Spaniëls zonder staart geboren.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Bretonse Spaniëls worden meestal 12 jaar en kunnen met goede verzorging en de juiste voeding 14 worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

Het vrouwtje wordt meestal 13 kg en 47 cm. Het mannetje 16 kg en 50 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

Hoewel de Bretonse Spaniël als actieve jachthond werd ontwikkeld, laat hij zich wel iets zeggen en is hij heel zachtaardig, vrij vreedzaam van aard. Hij is over het algemeen lief voor kinderen en het is een geweldige gezinshond.

Het ras wordt wel ‘maximum kwaliteit in minimum formaat’ genoemd. Ondanks dat hij zo klein, compact en elegant is, staat hij bekend om zijn vasthoudendheid, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen. Hoewel het ras traditioneel voor de jacht werd gebruikt, moest hij uit het veld terugkomen en in de kring de vangst laten zien en daarbij moest zo min mogelijk aan het uiterlijk op orde hoeven te worden gebracht. Dit ras kan de hele dag jagen en er keer op keer weer op uit gaan. De Bretonse Spaniël wil graag, is alert en intelligent en loopt over van grenzenloze energie.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Bretonse Spaniël kan goed overweg met andere honden, houdt ze bezig, houdt ze gezelschap als de baas niet in de buurt is. Deze honden werden vooral gefokt voor de jacht op vogels en als ze de gelegenheid krijgen is dat ook precies wat ze zullen doen. Als ze al van jongs af aan met andere dieren opgroeien, zullen ze ze gewoon accepteren.

Verzorging

Borstelen en een bad als nodig. Goede, evenwichtige voeding. Dit is een zeer actief ras dat afhankelijk is van goede voeding als brandstof voor zijn athletische activiteiten.

Als de Bretonse Spaniël voor de jacht wordt gebruikt of veel buiten is dien je hem twee keer zo vaak als normaal (d.w.z. eens in de zes weken) te ontwormen. Graszaadjes kunnen ook een probleem zijn, dus regelmatig de poten controleren.

Eventuele eigenaren moeten wel weten dat ze een heel actieve hond krijgen die veel fysieke en mentale training behoeft, anders kan hij destructieve neigingen ontwikkelen.

De ideale eigenaar

Mensen die tijd in hun hond kunnen steken, hebben het meeste aan dit ras. Als je geïnteresseerd bent in jagen, wedstrijden schapen drijven, honden showen of met ze rennen, dan is deze dynamische hond een perfecte keus voor je.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy