Cesar imagery

Cairn Terriër

Cairn Terriërs waren een van de eerste oorspronkelijke rassen van Schotland, afkomstig van de Schotse Hooglanden en de eilanden voor de westkust. De Cairn wordt sinds mensenheugenis gefokt om zijn speurzin waarmee hij kleine schadelijke dieren uit de spleten en holen in de rotsen (cairns) in deze streken haalde. Eerder was het ras ook wel bekend als de Kortharige of Skye Terriër. De naam Cairn Terriër kwam in 1910 vast te staan.

Kenmerken

Gemiddelde leeftijd

Deze extreem vriendelijke honden worden gewoonlijk 12 jaar oud, maar het is niet ongewoon voor een Cairn Terriër om 15 jaar te worden met de juiste voeding en veel genegenheid.

Gemiddelde grootte en gewicht

Het Cairn Terriër vrouwtje wordt meestal 6 kg en 28 cm als ze in goede conditie is en het mannetje 7,5 kg en 30 cm.

Wat voor hond is dit?

Karakter, eigenschappen en temperament

De Cairn heeft niet voor niets de naam ‘beste kleine kameraad van de wereld’ gekregen. Het is bekend dat hij een grote plaats inneemt in de harten van de mensen die een of meer van deze honden hebben of hebben gehad. Deze honden zijn loyaal, lief, nieuwsgierig en intelligent en zijn door de ondeugende twinkeling in hun ogen heel aantrekkelijk. Karakter en persoonlijkheid gaan samen bij een Cairn Terriër. Als je een boek zit te lezen, televisie zit te kijken of gewoon op de bank zit, is er niets mooiers dan dat je een natte neus of een vriendelijke poot in je hand gedrukt krijgt. Als hond die nauw moest samenwerken met andere honden, is de Cairn niet uit op moeilijkheden, maar hij zal zijn territorium en gezin moedig en toegewijd verdedigen als dat nodig is.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Cairns passen zich goed aan. Als je hem met een nieuwe pup of andere huisdieren lat kennis maken, geef dan beide evenveel aandacht. Forceer niets en verwacht niet dat huisdieren binnen vijf minuten ‘vriendjes’ zijn.

Verzorging

Een Cairn heeft een dubbele vacht. Het is raadzaam hem aan het begin van de zomer van zijn bovenvacht te ontdoen. De fokker kan je hiermee helpen of iemand aanbevelen die het voor je doet. Je bent er ook verantwoordelijk voor dat alle hekken voldoende hoog zijn en bedenk dat het zwakste punt meestal de poort is. Die blijft namelijk gemakkelijk open staan. Geef je hond wat stimulerend speelgoed tegen de verveling. Beweging is uiterst belangrijk. Het houdt je Cairn slank en houdt zijn spieren stevig. Met je Cairn wandelen is niet alleen goed voor je eigen beweging, het is ook ‘quality time’ met je huisdier.

De ideale eigenaar

Iedereen die op zoek is naar een trouwe en lieve vriend, of iemand die misschien een beetje eenzaam is, zal zijn leven enorm verrijkt zien door het bezit van een Cairn Terriër. Met een van deze charmante brutaaltjes heb je een vriend voor het leven.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy