Cesar imagery

Wat kost een hond?

Wanneer je voor een hond kiest, dan moet je ervan bewust zijn dat dit bepaalde kosten met zich meebrengt. Ook als je weinig of niets voor je hond betaald hebt, moet je natuurlijk wel rekening houden met de kosten per maand voor de vervorging van je hond. En daarnaast zijn er nog incidentele kosten, die eens in de zoveel tijd kunnen voorkomen. Maar aan wat voor kosten moet je dan ongeveer denken?

Aanschafkosten van een hond

Voor een hond uit het asiel betaal je gemiddeld €100,-. Dat is weinig geld voor een hond die medisch is onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Neem dus eerst een kijkje in het asiel, voordat je bij een fokker aanklopt. De aanschaf van een hond via een fokker varieert erg in prijs en kan oplopen tot wel €800,-. Waak bij de aanschaf van een hond via internet wel voor ‘broodfokkers’, die snel geld willen verdienen ten koste van de gezondheid van de pups. Daarnaast heb je als je een hond aanschaft natuurlijk ook praktische spullen nodig als een halsband, een bench, een mand en wat speeltjes. Houd hiervoor rekening met een kostenpost van zo’n €100 tot €200.

Wat kosten pups bij goede fokkers? * Kleinere rassen: ± €400,- * Middelgrote rassen: ± €650,- * Grotere rassen ± €800,-

Wat kosten asielhonden? Hoeveel een asielhond kost hangt vaak af van de leeftijd van de hond. Omdat oudere honden vaak wat minder populair zijn, liggen de prijzen voor deze honden vaak lager. Puppies zijn het meest gewild, dus daar betaal je vaak meer voor. * Seniorhond: €60,- tot €70,- * Volwassen hond: €100,- tot €130,- * Puppy tot 10 weken oud: €110,- tot €200,-

Verzorgingskosten van een hond

Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten voor inentingen van je hond moet je rekenen op zo’n €1000,- per jaar, wat neerkomt op zo’n €85,- aan kosten per maand. Daar kunnen ook nog andere kosten bijkomen, bijvoorbeeld kosten voor chippen of extra kosten bij ziekte. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als je hond ziek wordt, dan kun je hiervoor tegen een vast maandbedrag ook een huisdierenverzekering afsluiten.

Incidentele kosten

Kosten die niet elke maand, maar eens in de zoveel tijd kunnen voorkomen zijn:

Kosten voor training Zeker wanneer je een pup kiest kan training een kostenpost zijn. Maar ook wanneer je een hond overneemt of uit een asiel haalt is het volgen van een (basis)gehoorzaamheidscursus vaak aan te raden. De kosten voor het trainen van je hond kunnen zeer divers zijn en erg uiteenlopen. Vaak wordt ook van je verlangd dat je voor het volgen van de cursus of training bepaalde materialen aanschaft. Informeer eens bij de hondenschool of kynologenvereniging bij jou in de buurt wat je ongeveer kwijt bent aan het trainen van een hond.

Kosten voor vachtverzorging Voor vele honden bestaat de vachtverzorging uit het af en toe borstelen en het wassen van je hond. Wanneer je echter een hond kiest met een vacht die door een trimmer onderhouden moet worden, hou er dan rekening mee dat je daar twee- tot viermaal per jaar kosten voor maakt. Ga hierbij uit van bedragen van €35,- tot €60,- per keer.

Kosten bij vakantie Veel mensen willen of kunnen hun hond niet meenemen op vakantie. Een hondenpension biedt dan een uitkomst, maar dit is natuurlijk niet gratis. Afhankelijk van het formaat van je hond moet je rekening houden met prijzen van gemiddeld €8,- tot €12,- per dag.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy