Cesar imagery

Wat eet mijn pup?

Puppy’s moeten veel eten in verhouding tot hun lichaamsgewicht, ze hebben veel brandstof nodig om te groeien. Maar tot het moment dat hun maag echt begint te groeien hebben ze een aantal kleinere maaltijden verdeeld over de dag nodig. De richtlijnen op het blik, het maaltijdzakje of op de zak vertellen je de juiste hoeveelheid voor een portie.

Als je puppy een groeispurt doormaakt, krijgt hij waarschijnlijk behoefte aan meer voeding. Maar als hij zijn bak niet binnen 20 minuten op heeft, geef je hem waarschijnlijk te veel. De conditie van je puppy geeft het beste aan of je hem de juiste hoeveelheid geeft. De dierenarts kan je bij eventuele twijfel altijd vertellen of je puppy een gezonde groei doormaakt of dat je zijn voeding aan moet passen.

Hoe vaak eet een pup?

Puppy’s moeten consequent op dezelfde tijden eten. Een pup eet weliswaar weinig vergeleken met grotere honden, maar wél vaker! Geef je pup iedere dag hetzelfde aantal maaltijden:

Kleine puppy’s tot 10 weken oud: 4 tot 5 kleine maaltijden per dag
Van 10 weken tot 5 maanden: 3 maaltijden per dag.
Na de 5de of 6de maand: 2 maaltijden per dag.
Je puppy’s inwendige klok zorgt ervoor dat de spijsverteringssappen op gang komen op de tijd dat hij gewend is, óók als je geen eten voor hem hebt klaargezet. Dus als jij je niet aan de routine houdt, heeft hij geen honger als je eten voor hem klaarzet. Ook krijgt hij buikklachten als het te lang duurt voor hij eten krijgt.

De juiste puppyvoeding

Goede puppyvoeding heeft de juiste balans om aan de behoefte van je puppy aan energie, eiwitten en mineralen te voldoen. Het moet makkelijk te verteren zijn door de maag van je puppy, die nog niet volgroeid is. En natuurlijk moet de voeding smakelijk genoeg zijn, zodat je puppy echt zin heeft om lekker te eten. Kies daarom voeding die speciaal voor puppy’s bedoeld is en niet voor volwassen of oudere honden.

Het risico van overvoeding

Geef je pup niet meer of vaker te eten dan op de verpakking aangegeven! Door overvoeren komen de zich snel ontwikkelende botten en gewrichten van je puppy te veel onder druk te staan en dat kan permanente schade veroorzaken.

Eet-tips voor je pup:

Kies een etensbak van aardewerk of roestvrij staal en een waterbak met een verzwaarde bodem. Plastic bakken worden vaak afgekauwd en de tandafdrukken kunnen een geweldige bron van bacteriën zijn. Daarnaast wordt een zwaardere bak ook niet zo snel door je pup en jezelf omgelopen.

Kijk naar smal toelopende bakken als je puppy lange oren heeft die in het water kunnen hangen. Zo blijven ze schoon en droog.

Zorg dat je puppy ongestoord kan eten. Hij raakt anders gewend aan onrustig eten of gaat zijn eten overal in huis verstoppen.

Geef hem maximaal een half uur de gelegenheid om zijn bak leeg te eten. Gooi de rest daarna weg en geef bij de volgende maaltijd nieuw eten. Hij moet altijd vers water hebben.

Het kan zijn dat je puppy na het eten behoefte heeft aan wat rust of een dutje om hem te helpen zijn eten goed te verteren. Laat hem dus van tevoren uit, en niet na het eten!

Bekijk ons assortiment PEDIGREE® Junior.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy