Cesar imagery

Leer je hond op commando naar je toe te komen

Het kost heel wat regelmatige training om je hond op het commando “kom” met je mee te laten komen. Het is de moeite waard –het bespaart je veel frustratie op jullie wandelingen samen en kan voor je hond levensreddend zijn (en het maakt indruk op alle andere hondenbezitters die je tegenkomt!)

Hier zijn onze tips als je er klaar voor bent.
  1. Een lange riem en geen afleidingen. Probeer het eerst thuis, op een plek waar er geen afleidingen zijn. Je hebt ook een langere riem nodig en een paar smakelijke hapjes of een lievelingsspeeltje om je hond te belonen als hij het goed doet.
  2. Probeer het aangelijnd en zeg “zit”. Houd dan de riem in de ene hand, loop langzaam achteruit, weg van je hond, en zeg “kom” om hem met je mee te laten komen. Als je hond jou volgt, beloon je hem direct door hem te prijzen en hem iets lekkers te geven. Herhaal deze oefening een aantal keer.
  3. De training variëren. Als je hond eenmaal deze stap in zijn systeem heeft zitten, kun je de stap gaan variëren. In plaats van achteruit te blijven lopen, zak je door je knieën, houd je je armen wijd en geef je je hond het “kom” commando. Ruim belonen natuurlijk als hij naar je toe komt Als je er eenmaal op kunt vertrouwen dat je hond dit commando wel gehoorzaamt, kun je de oefening zonder riem en op andere plaatsen in huis proberen. (Oefen wel eerst nog op plekken waar geen afleiding is).
  4. Oefenen zonder riem. De volgende stap is je hond mee naar buiten nemen en op een veilige omsloten plek verder oefenen, zonder riem. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat je hond het commando begrijpt. Als je dit punt hebt bereikt, ga je verder naar gewoon verder buiten oefenen, zonder riem – zolang je maar ergens bent waar je veilig kunt oefenen (waarbij je hond niet is aangelijnd).

Beëindig iedere oefensessie altijd op een positieve toon, zodat je hond al uitkijkt naar de volgende keer. Als je hond het gewoon niet begrijpt, probeer dan een stap terug te gaan en die stap nog een aantal keren te herhalen.

Twee dingen controleren
  1. Op je stem letten Let op je stem – zelfs als je bang bent dat de hond de weg op zal rennen: je stem moet altijd helder en aanmoedigend klinken. Je hond raakt in de war als hij hoort dat je paniekerig, gefrustreerd of boos klinkt. Probeer hem niet uit te schelden als hij niet komt op commando, maar prijs hem en beloon hem iedere keer dat hij het wel goed doet.
  2. Oefen je op verschillende plaatsen? Soms komt je hond gewoon terug omdat hij bij jou wil zijn en niet omdat hij begrijpt wat je zegt! Train hem om je commando op meerdere plekken en in meerdere situaties te begrijpen, ook als hij je nu niet kan zien.

Ontdek PEDIGREE® tussendoortjes!
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy