Cesar imagery

Hoe leer je jouw hond apporteren?

Je hond goed leren apporteren doe je in vier stappen:
• Stap 1: Leren zoeken (achtervolgen of zoeken van een voorwerp, bijv. een bal)
• Stap 2: Leren oppakken (de bal in zijn bek nemen)
• Stap 3: Leren terugbrengen (de bal naar jou toe brengen)
• Stap 4: Leren loslaten (de bal voor jou neerleggen)
 

Leren zoeken en oppakken


Het zoeken en het oppakken van voorwerpen zit in het jachtinstinct dat je hond van nature heeft. Het zoeken of achtervolgen van een bal is dus voor jouw hond feitelijk hetzelfde als achter een prooi aanjagen. En hoe verder zijn jachtinstinct is ontwikkeld, hoe makkelijker dit deel van de oefening aan te leren zal zijn… Voor je de bal weggooit, moet je eerst zorgen dat je hond nieuwsgierig wordt. Laat hem eerst aan de bal ruiken en laat deze goed zien. Speel met hem door te doen alsof je de bal aan hem geeft, om deze dan weer snel terug te trekken. Je hond moet echt geprikkeld worden en zin krijgen om achter de bal aan te jagen… Als je hond eenmaal doorheeft hoe leuk het is om met de bal te spelen, raakt hij er vanzelf geïnteresseerd om deze te grijpen!
 

Leren terugbrengen


Als je hond de bal heeft gevonden en deze in zijn bek heeft, moet je hem roepen. Omdat veel honden het moeilijk vinden om hun net gevangen 'prooi' af te geven, kunnen zich in deze fase grofweg drie problemen voordoen:
• 1: Je hond rent weg met de bal in zijn bek en wil dat jij hem achterna gaat;
• 2: Je hond komt naar je toe, maar zodra jij de bal wilt pakken ontsnapt hij;
• 3: Wanneer je hem roept laat je hond de bal vallen en komt hij zonder bal naar jou toe.

Ren in dergelijke gevallen nooit achter je hond aan of naar hem toe. Op deze manier houd jij de controle over de situatie. Ga je namelijk wel achter hem aan rennen, dan verandert de oefening in een soort tikkertje en bepaalt je hond de regels van het spel. Herhaal de oefening net zolang tot je hond doorheeft hoe het moet. Als extra stimulans kun je de hond als hij iets goed doet wat lekkers geven als beloning.

 

Leren loslaten


Nadat je hond geleerd hebt de bal naar jou terug te brengen, moet hij nog leren om deze los te laten. Probeer hierbij nooit de bal uit zijn bek te trekken, want als je dat doet, dan verander je de hele oefening in een soort duw- en trekspel. De gemakkelijkste manier om te bereiken dat je hond de bal loslaat, is hem iets voorhouden dat hij nóg liever heeft, bijvoorbeeld een PEDIGREE® hondensnack. Wanneer hij de bal laat vallen, moet je hem onmiddellijk belonen met een snackje, om de bal vervolgens opnieuw weg te gooien. Op deze manier leert je hond dat zijn 'prooi' afstaan niet betekent dat hij hem dan ook echt kwijt is… maar dat dit juist betekent dat het leuke spelletje nog een tijdje doorgaat!

 

Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy