Cesar imagery

Leer je hond te gaan zitten

Door je hond op commando te leren te gaan zitten, heb je hem in de bijna iedere situatie in de hand. Een zittende hond kan geen kattenkwaad uithalen en als ze onzeker of bang zijn in een bepaalde situatie kan het “zit” commando ze kalmeren. “Zit” leren is ook niet zo moeilijk.
  1. Neem wat lekkere dingen mee die je hond echt lekker vindt – het moet iets zijn dat hij snel kan eten zodat je er het oefenen niet voor hoeft te onderbreken! Als je een puppy traint, zorg dan dat het zacht genoeg is voor zijn jonge gebit – bijvoorbeeld PEDIGREE® Smackos Meaty Sticks. Hoe kleiner je puppy, hoe kleiner de brokjes moeten zijn.
  2. Neem een brokje tussen duim en wijsvinger en vouw de rest van je vingers tegen je handpalm. Houd het brokje dicht bij de neus van je hond, niet meer dan een centimeter weg. Nu zou je zijn aandacht moeten hebben. Als je hond eenmaal op jou geconcentreerd is (en op de behandeling), ga je verder met de volgende stap.
  3. Beweeg het brokje langzaam omhoog tot boven zijn kop en houd het daar. Als je hond zijn kop optilt om aan het brokje te knabbelen, gaat het achterwerk vanzelf naar beneden. Zeg "zit" zodra je ziet dat zijn achterwerk naar beneden gaat. (Zo leert hij de zitbeweging bij het woord. Later als hij het eenmaal begrijpt kun je het wel even ervoor al zeggen.) Prijs je hond flink en geef hem de beloning.

Zitten: meer tips


Al het niet meteen werkt, heb je hier een aantal tips om je hond “zit” te leren.

Als je hond gaat springen: houd de beloning iets lager en trek hem niet terug als de hond zijn kop niet omhoog doet. Als je hond achteruit loopt in plaats van te gaan zitten: probeer de oefening tegen een muur te doen of in een hoek, zodat hij niet gemakkelijk achteruit kan lopen. Je kunt de hond ook leiden met je vrije hand of je kunt met je vrije hand je hond laten zitten, terwijl je hem meteen een beloning geeft. Na een paar keer proberen, zou hij het moeten begrijpen.

Als je hond te opgewonden is: probeer direct nadat hij gegeten heeft te oefenen of als hij meer op zijn gemak is.

Je zult de oefening op een heleboel verschillende plaatsen moeten doen, in huis en ook buiten.

Ontdek PEDIGREE® tussendoortjes!
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy