Cesar imagery

Een frisse duik

Er zijn vele locaties waar je hond een heerlijke duik kan nemen. Niet alleen vindt hij dit erg leuk, het is ook nog eens goed voor zijn gezondheid. Tijdens het zwemmen worden de gewrichten bewogen zonder dat ze belast worden, wat gewrichtsslijstage afremt. Door de rechtlijnige bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, worden ook de bilspieren op een juiste wijze getraind. Bovendien is zwemmen in kalm water goed voor het versterken van de buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals bij de teckel. Bij het zwemmen in stromend water worden de spieren van je hond gemasseerd en het zoute water van de zee helpt vele vormen van huidontstekingen te genezen en te voorkomen. Let wel op dat water in recreatieplassen besmet kan zijn met bacteriën waar je hond ernstig ziek van kan worden. Wanneer er een blauwe, soms turquoise, drijflaag op het water ligt kan dit duiden op blauwalg en bij stilstaand water boven de 25°C kan legionella voorkomen.

Wees nog voorzichtig met je puppy en water

Puppy’s onder de leeftijd van 6 maanden mogen nog niet zwemmen. Ook honden met een korte snuit zoals de Engelse Bulldog en honden met korte poten en een zwaar lichaam zoals de Basset Hound kunnen beter het water niet ingaan.

Gevaarlijke situaties

Er zijn bepaalde situaties wanneer je je hond beter niet kunt laten zwemmen:
  • Niet in erg koud water. Net als bij mensen kunnen de spieren dan verkrampen
  • Niet als het water in een meer aan het eind van de zomer zo opgewarmd is dat een flinke algengroei heeft plaats gevonden. Hier kunnen honden jeuk van krijgen
  • Niet als de zee te ruw is of in geval van aflandige wind of bij sterke onderstroming
  • Niet als de hond ziek is of een hele slechte conditie heeft, want zwemmen kost veel meer energie dan bijvoorbeeld naast de fiets lopen

Waar kun je terecht voor een frisse duik?

Aan de kust gelden buiten het zomerseizoen (van 1 oktober tot 1 mei) meestal geen beperkingen en mogen honden loslopen en zwemmen. Je kunt dit voor de zekerheid controleren bij de plaatselijke kustwacht. In het Purmerbos bij Purmerend is een speciaal hondenzwembad aangelegd door Staatsbosbeheer waar je het hele jaar door terecht kunt. Aan het einde van de zomer (augustus/september) organiseren veel openluchtzwembaden een ‘hondenplons’. Je hond kan dan samen met andere honden in het zwembad zwemmen.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy