Cesar imagery

Wat is de draagtijd (of dracht) van een hond?

Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen. De lengte van de dracht is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje.

Net als bij mensen zijn er verschillende manieren om vast te stellen of je hond zwanger is. Raadpleeg hiervoor je dierenarts. Deze kan een eventuele zwangerschap vaststellen vanaf ± dag 20 van de draagtijd van je hond.

Hoelang duurt de dracht van je hond?

Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen. De lengte van de dracht is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige nestje. Hoe groter het nest is, hoe eerder de pups in ‘foetale nood’ zullen komen en hoe korter de draagtijd zal zijn. Kleinere nesten hebben vaak een langere draagtijd, terwijl grotere nesten vaak een kortere dracht hebben. Van een te lange draagtijd is sprake wanneer bij een dracht van 1 tot 2 pups de zwangerschap langer dan 76 dagen duurt. Bij een dracht van 3 of meer pups is een draagtijd van meer dan 71 dagen te lang.

Een keizersnede kan ook bij honden!

In sommige gevallen kan ook bij honden een keizersnede nodig zijn. Bij hondenrassen met een relatief grote kop en smalle heupbeenderen leidt de bevalling bijvoorbeeld vaak tot geboorteproblemen. Vandaar dat de pups bij deze rassen meestal via een keizersnede ter wereld worden gebracht. Het moment van de keizersnede wordt door de dierenarts het liefst zo dicht mogelijk bij het moment van de natuurlijke bevalling gepland.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy