Cesar imagery

Pas op voor Teken!

Teken zijn platte spinachtige diertjes die zich nestelen op de huid van een gastheer. Ze kunnen zich hechten aan je hond tijdens elke willekeurige wandeling, maar de kans op besmetting is het grootst wanneer je hond door het struikgewas of het hoge gras loopt. Heel het jaar door kruipen teken naar de top van grashalmen en struiken en wachten hier tot een gastheer langs loopt, om zich er vervolgens op vast te klampen. Besmetting is dan ook zeer lastig te voorkomen.

Wat voor gevolgen hebben teken voor mijn hond?

Teken hechten zich aan de hond met hun monddelen. Nadat de teek zich heeft vastgebeten op de huid van de hond, gaat hij bloed opzuigen. De plek waar de teek zich vastbijt is vaak rood en licht ontstoken. Een gevaar van teken is dat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Deze ziekte kan verschillende ziektesymptomen veroorzaken, ondermeer gewrichtsontsteking, sloomheid en koorts. Bij ziekteverschijnselen is het van belang snel een dierenarts te raadplegen.

Wanneer je een teek op je hond vindt, dan duurt het meestal 24 uur voordat hij bloed gaat zuigen. Tot die tijd kan de teek worden verwijderd zonder dat er mogelijk overdracht heeft plaats gevonden van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het is dus verstandig om na een wandeling door een risicogebied je hond te controleren op de aanwezigheid van teken.

Teken verwijderen

Het verwijderen van teken is redelijk eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is een teken-pincet.
  1. Je pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid om te voorkomen dat de kop blijft zitten
  2. Dan draai je met de pincet totdat de teek loskomt van de huid
  3. Controleer voordat je de teek weggooit of de kop ook echt verwijderd is
  4. Wanneer de kop toch is blijven zitten zal deze eruit moeten zweren. Een kleine ontstekingsreactie, met roodheid en verdikking van de huis, ontstaat meestal toch, maar gaat vrij snel vanzelf weer weg. Mocht dit niet het geval zijn, raadpleeg dan de dierenarts.
Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy