Cesar imagery

Behoud gezond gewicht

Obesitas is een groeiend probleem bij honden en experts geven aan dat 50% van de honden overgewicht of obesitas heeft. Obesitas komt meer voor bij bepaalde rassen (Zoals de Labrador, Cocker Spaniël en King Charles Spaniël), het risico wordt groter naarmate de honden ouder worden, teefjes hebben meer aanleg voor overgewicht en na sterilisatie of castratie is de kans op overgewicht bij honden ook groter.

Om je hond op een gezond gewicht te houden moet je goed balanceren tussen de calorie inname en de mate van activiteit. Dit is een belangrijke taak voor het baasje. Om het ideale gewicht van je hond te behouden moet je goed opletten op het soort en de hoeveelheid voedsel, evenals de hond zijn levensstijl en mate van activiteit.

Om je een handje te helpen bij de juiste calorie inname van jouw hond, heeft Pedigree® een tool ontwikkelt om een menu voor jouw hond samen te stellen.

De Waltham™ S.H.A.P.E.™ gids voor honden

Wist je dat je makkelijk kan bepalen of je hond een gezond gewicht heeft, door even goed te kijken en te voelen.

Er bestaan veel methoden om het vetgehalte van huisdieren vast te stellen. Een wijd geaccepteerde en praktische manier om dit vast te stellen zijn conditiescores, deze worden bepaald door goed te kijken en te voelen.

S.H.A.P.E™ (Size, Health and Physical Evaluation) is een meetsysteem ontwikkeld door WALTHAM™, welke jou kan helpen de conditie van je hond vast te stellen. Het is verwerkt in een schema met een aantal vragen over je hond, wanneer je al deze vragen beantwoord hebt, komt er een score uit welke correspondeert met de conditie van je hond.

WALTHAM® SHAPE® Guide

Laat score zien

Score

Beschrijving

A

Ondergewicht: Je hond heeft te weinig of geen lichaamsvet. Onze aanbeveling: Vraag direct advies van een dierenarts.

B

Dun: Je hond heeft weinig lichaamsvet. Onze aanbeveling: Vraag een dierenarts om advies zodat jouw hond de optimale hoeveelheid voedsel krijgt. Controleer de lichaamsconditie van je hond elke twee weken met behulp van het S.H.A.P.E.™ schema

C

Slank: Je hond heeft iets minder lichaamsvet dan wat ideaal is. Onze aanbeveling: Verhoog de hoeveelheid voedsel iets en controleer de lichaamsconditie van uw hond maandelijks met behulp het S.H.A.P.E.™ schema. Als er geen verandering optreedt, dient u een dierenarts te raadplegen.

D

Ideaal gewicht: Je hond heeft de ideale hoeveelheid lichaamsvet. Onze aanbeveling: Zorg ervoor dat dit zo blijft en controleer dit een aantal keer per jaar zelf of laat het door een dierenarts controleren.

E

Stevig: Je hond heeft iets meer lichaamsvet dan wat ideaal is. Onze aanbeveling: Verminder de hoeveelheid voedsel enigszins en controleer de lichaamsbouw van je hond om de twee weken. Vermijd het extra voeren van lekkernijen en verhoog het activiteitenniveau.

F

Overgewicht: Je hond heeft te veel lichaamsvet. Onze aanbeveling: Ontwikkel samen met je dierenarts een plan voor je hond om af te vallen en laat je hond meer bewegen. Controleer de lichaamsconditie van je hond elke twee weken.

G

Zwaarlijvig: Je hond heeft een gevaarlijk overschot aan lichaamsvet. Onze aanbeveling: Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts om een afslankprogramma te maken en laat je hond meer bewegen.

Let op: Sommige rassen en honden in andere leeftijdscategorieën hebben een andere ideale S.H.A.P.E dan de gemiddelde hond. Als je hierover twijfelt, vraag dan advies aan je dierenarts.

Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy